The Jackson Pollock Gallery located on the Pollock estate in East Hampton, Long Island was designed by utilizing Pollock’s painterly concepts in architecture.  While appearing disorderly, his compositions were very much deliberate; based on ergonomics and meant to be analyzed as parts and a whole.    The gallery layout is based off an inward looking spiral, creating a very ergonomic path and visual flow through the space.  The view to the outside appears obstructed, however the longer a visitor stays stationary examining one area, active-particle dispersed glazing is manipulated to reveal the view. This unveiling brings an observer to first understand their immediate surroundings before they take in the entire view, akin to how Pollock would study the composition of his art.
Pollock 02.jpg
Pollock 03.jpg
Pollock 04.jpg
Pollock 05.jpg
Pollock 06.jpg
Pollock 07.jpg
Pollock 08.jpg
Pollock 09.jpg
prev / next